Εξεταστική-πλυντήριο από Ν.Δ.

15 hours ago 6

Την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Eπιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε, χθες, η Νέα Δημοκρατία, με το γνωστό σκεπτικό διάχυσης ευθυνών που έχει ήδη αναπτύξει περί διερεύνησης των πάντων γύρω από τα πρόστιμα των 2,7 δισ. ευρώ σε βάθος τριών δεκαετιών, τους ελέγχους των ΑΦΜ, την «τεχνική λύση» και τους συμβούλους και στόχο, όπως αναφέρουν, να εντοπισθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες και να εξασφαλισθεί ότι θα λαμβάνουν τις ενισχύσεις οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Η προαναγγελθείσα πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήρθε στη σκιά των νέων σοκαριστικών διαλόγων με πρωταγωνιστή τον λεγόμενο «Φραπέ», που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο «Φραπές», δηλαδή ο Γιώργος Ξυλούρης, φέρεται να είχε πει στον πρόσφατα παραιτηθέντα πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, για την υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της παρανομίας, τα εξής: «Δηλαδή αυτή η Τυχεροπούλου, ρε μ..., ειλικρινά αυτή η Τυχεροπούλου, αν την είχα σκοτώσει, τώρα θα ήμουν έξω. Θα είχαν φάει και ένα πενηντάρι οι δικηγόροι και είμαστε εντάξει...».

Τι αναφέρουν

Στην 14 σελίδων πρόταση της Ν.Δ. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «από το περιεχόμενο των συνομιλιών φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις εκτεταμένης διαφθοράς εντός του Οργανισμού, με συνεχείς συνομιλίες υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ τους, με ισχυρούς γεωργοκτηνοτρόφους αλλά και με όσους εκμεταλλεύονται Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη επιδοτήσεων». Την πρόταση υπέγραψαν 60 βουλευτές της Ν.Δ., που είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και απρόθυμοι βουλευτές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες να βάλουν την υπογραφή τους. Αυτό όμως στην παρούσα φάση δεν δημιουργούσε πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Είναι σαφής, δε, η προσπάθεια να αφήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός του «κάδρου» των ευθυνών, όπως προκύπτει και από την επισήμανση στην πρόταση της Ν.Δ., ότι «η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές».

Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Καρπενήσι, με κινδυνολογικό τρόπο, καθώς επικαλέστηκε την περιφερειακή αστάθεια και τις προσφυγικές ροές, για να υποστηρίξει ότι «το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αυξημένη πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου μας, να πάμε να βάλουμε τους αντιπάλους μας φυλακή, να ποινικοποιήσουμε πλήρως την πολιτική ζωή του τόπου».

Τι είπε για εκλογές

Επικαλέστηκε, επίσης, μια φράση του Παύλου Μπακογιάννη, με το βλέμμα στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «σε μία δημοκρατία μπορούμε και επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό τον οποίο θέλουμε να εξολοθρεύσουμε». Συνομιλώντας με πολίτες της περιοχής, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «θα τα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες» και ότι θεωρεί πως αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι επίσης το πώς θα διορθωθεί το σύστημα των επιδοτήσεων, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και «όχι να “σκοτωνόμαστε”» στη Βουλή, σε ένα κλίμα ακραίας τοξικότητας και πόλωσης και μέσα σε μία διαδικασία πλήρους ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής». Εστειλε, τέλος, εκ νέου σήμα για εκλογές στην ώρα τους.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε στο ERTnews ότι «η ποινική διερεύνηση των “αμαρτωλών” ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τα ζητήματα τα αγροτικά, δεν εξαντλείται μόνο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» και ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Επίσης, υπερασπίστηκε εκ νέου τον Μάκη Βορίδη, σχολιάζοντας ότι «τον κατηγορούν για δύο πράξεις, τις οποίες τις “τέλεσε” ενώ δεν ήταν υπουργός» και γιατί ζήτησε την παραίτηση ενός υφισταμένου του.

Πρώτες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησαν στις πρώτες τους δηλώσεις, μετά τα αιτήματα για Προανακριτική σε βάρος τους. «Από την απλή και μόνο καλόπιστη ανάγνωσή τους, αμέσως διαπιστώνει κανείς την αοριστία, την εύκολη γενίκευση και την απουσία στοιχείων που να παρουσιάζουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Θεωρώ ότι η ανάγκη μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος #ΟΠΕΚΕΠΕ τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν ότι ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λ. Αυγενάκης και επισημαίνει ότι «το προϊόν των επισυνδέσεων, με αναφορές του ονόματός μου από τρίτους, που διαρκώς επικαλούνται στις δύο προτάσεις τους, προέρχεται από την περίοδο που ΔΕΝ βρίσκομαι καν στο τιμόνι του υπουργείου ΑΑΤ, ενώ παράλληλα βρίσκομαι και εκτός Κ.Ο. Ν.Δ.!».

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης επισημαίνει ότι δύο από τις πράξεις που του αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021, «δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήμουν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεπώς, κάθε περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει». Επί της ουσίας σημειώνει: «Εν κατακλείδι, το “έγκλημά” μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού».

Ειδικά για την παραίτηση του Γρ. Βάρρα σχολιάζει πως «αν πλέον θεωρείται κακούργημα το να ζητάς την παραίτηση ενός υφισταμένου σου, τότε η κατηγορία αυτή χρειάζεται αρκετή μυθιστορηματική φαντασία για να εξηγηθεί». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «είναι φανερό πως οι αιτιάσεις αυτές δικαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-