Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, Παρασκευή ενώ περίμεναν μερίδες φαγητού σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και προστέθηκαν στους σχεδόν 800 παρόμοιους θανάτους τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Γάζας, δήλωσε στο AFP ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν συνολικά 45 ανθρώπους στην περιοχή την Παρασκευή.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανέφερε χθες, Παρασκευή ότι έχει καταγράψει τουλάχιστον 798 φόνους κοντά σε σημεία διανομής που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) και κοντά σε οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να λεηλατούν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Μετά τους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστίνιων αμάχων κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στα σημεία διανομής βοήθειας του GHF σε περιοχές όπου επιχειρούν ισραηλινές δυνάμεις, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν το μοντέλο αυτό «εγγενώς μη ασφαλές» και παράβαση των ανθρωπιστικών κανόνων της αμεροληψίας.
«(Από τις 27 Μαΐου) έως την 7η Ιουλίου, έχουμε καταγράψει 798 φόνους, μεταξύ των οποίων 615 κοντά σε σημεία του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα, και 183, καθώς φαίνεται, στη διαδρομή ανθρωπιστικών οχηματοπομπών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της OHCHR.
Το GHF, που ξεκίνησε τη διανομή πακέτων τροφίμων στη Γάζα στα τέλη Μαΐου μετά την άρση από το Ισραήλ του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας για 11 εβδομάδες, δήλωσε χθες στο Reuters ότι τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών είναι «ψευδή και παραπλανητικά». Η οργάνωση έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι έχουν συμβεί περιστατικά στα δικά της σημεία.
«Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες φονικές επιθέσεις σε σημεία ανθρωπιστικής βοήθειας συνδέονται με οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε εκπρόσωπος του GHF.
Η OHCHR δήλωσε ότι βασίζει τα στοιχεία της σε μια σειρά από πηγές όπως πληροφορίες από νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, νεκροταφεία, οικογένειες, παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνεργάτες της επί του πεδίου.
Οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε Παλαιστινίους κοντά σε κέντρα διανομής βοήθειας και που καταγράφηκαν από την OHCHR από τις 27 Μαΐου ήταν τραύματα από σφαίρες, δήλωσε η Σαμντασανί.
«Έχουμε διατυπώσει ανησυχίες για θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί και για τον κίνδυνο να διαπραχθούν περαιτέρω θηριωδίες εκεί όπου άνθρωποι περιμένουν για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα», δήλωσε η ίδια.
«Όταν οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και φάρμακα, και όταν… έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να πυροβοληθούν ή να τραφούν, αυτό είναι απαράδεκτο», προσέθεσε.
Η απάντηση του ισραηλινού στρατού
Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι είχε εργαστεί για να ελαχιστοποιήσει τις «πιθανές προστριβές» μεταξύ των αιτούντων βοήθεια και των στρατιωτών και ότι «εξέτασε ενδελεχώς» τα περιστατικά στα οποία «αναφέρθηκε πλήγμα σε αμάχους που έφτασαν σε σημεία διανομής».
«Εκδόθηκαν οδηγίες προς τις δυνάμεις στο πεδίο μετά από διδάγματα που αντλήθηκαν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.
Πηγές: AFP-ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος