Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη με σύνθεση «5+1».
Σε μία δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αλλά και της διεθνούς κοινότητας μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «κλείδωσε» η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό την οποία έκανε γνωστή έκανε ο επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.
Επιπρόσθετα ο Στιούαρτ ανέφερε ότι έχουν πει το «ναι» τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυπη συνάντηση θα γίνει σε σύνθεση «5+1» με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, εκπροσώπου των Τουρκοκυπριων, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ.
«Ναι» από Τατάρ και Χριστοδουλίδη
«Επιβεβαιώσαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι για την διευρυμένη συνάντηση 5+1 στη Νέα Υόρκη στις 16-17 Ιουλίου. Φυσικά, έχουμε συμβουλευτεί την Τουρκία για αυτές τις διαδικασίες», ανέφερε ο Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την ειδική εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουέγιαρ, και τον επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Ταυτόχρονα από την πλευρά του και ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ο Ερσίν Τατάρ είχε συζητήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββατοκύριακο και με την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Μαρία Άνχελα Όλγκιν, αλλά και με τον αξιωματούχο αρμόδιο για την Ευρώπη του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανούς βουλευτές, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, εφόσον οριστικοποιηθεί η συνάντηση».
«Κύκλος» διπλωματικών επαφών της Μαρία Άνχελα Όλγκιν
Η συνάντηση των «5+1» θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από έναν κύκλο διπλωματικών επαφών από την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Όλγκιν.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε την Αθήνα στις 5 Ιουνίου όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ τρεις μέρες πριν συνάντησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ακολούθως, η Ολγκίν μετέβη στο Λονδίνο -την 1η Ιουλίου- για συνομιλίες με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας για την Ευρώπη, Στίβεν Ντάουτι και μία ημέρα μετά ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, όπου θα συνάντησε τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν.
Των συναντήσεων, ωστόσο, προηγήθηκαν οι συναντήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ τέλη Μαίου τις οποίες σε γραπτή της δήλωση χαρακτήρισε θετικές σημειώνοντας ότι αμφότεροι εξέφρασαν προθυμία να υπάρξει πρόοδος στα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη.
Ευθυγραμμισμένες οι θέσεις Αθήνας – Λευκωσίας
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεσολαβήσει η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές μετρά ως ένα έξτρα χαρτί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αμφότερες πλευρές θα προσέλθουν στη Νέα Υόρκη συγκρατημένα αισιόδοξες.
Οι θέσεις Αθήνας – Λευκωσίας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με στόχο την άρση του αδιεξόδου πιάνοντας το νήμα από το «ναυάγιο» του 2017 στο Κραν Μοντανά αλλά και από την τελευταία διευρυμένη στη Γενεύη «βλέποντας» -πάντα- μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία
Ενώ από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αλλά και η Τουρκία επιμένουν στη θέση περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος» ως προϋπόθεσης για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η «επανάληψη» μετά τη Γενεύη
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2025, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει λόγο για ένα πρώτο σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.
«Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά από το 2017 έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τατάρ και Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, συμφώνησαν σε πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενώ από την πλευρα του ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι, παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο, το οποίο καθορίζουν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού».