Κεραμέως: Θεαματική αύξηση δηλωμένων υπερωριών στους κλάδους που έχουν υπαχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

6 hours ago 4

Φωτογραφία: Intime

08/07/2025 14:30

|

THESTIVAL TEAM

Τη θεαματική αύξηση που σημειώνουν οι δηλωμένες υπερωρίες για τον μήνα Μάιο στους κλάδους που εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ανέδειξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2025, που δηλώθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο κλάδος του τουρισμού καταγράφει αύξηση 1055% σε δηλωμένες υπερωρίες, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, αύξηση 129% στην εστίαση, 92% στο λιανεμπόριο και 85% στη βιομηχανία.

«Αυτοί είναι όλοι κλάδοι οι οποίοι πέρυσι, τέτοια εποχή, δεν είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας» υπογράμμισε η υπουργός και συμπλήρωσε: «Να πόσο σημαντική είναι η Κάρτα. Να πώς έρχεται και προστατεύει πρωτίστως τον εργαζόμενο. Γιατί; Γιατί καταγράφει πόση ώρα πραγματικά δουλεύει ο εργαζόμενος και διασφαλίζει ότι αμείβεται για τον χρόνο που δουλεύει».

Επιπλέον, αναφερόμενη στην ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να συνδεθεί με τις τάσεις της αγοράς εργασίας, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε λειτουργία ειδικό μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο και ανά περιοχή τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και τις τάσεις που αναπτύσσονται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διεθνείς τάσεις σε σχέση με τα σύγχρονα επαγγέλματα, που έχουν αποκτήσει δυναμική.

«Γίνεται πολλή δουλειά γι’ αυτό. Η προσπάθεια που γίνεται είναι όλη αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται στο υπουργείο Παιδείας και θα πει κάποιος “Πότε; Στο Λύκειο;”. Όχι, είναι πολύ αργά στο Λύκειο. Από το Δημοτικό. Στο Δημοτικό τα παιδιά μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο ποια είναι τα επαγγέλματα. Αν εκεί μαθαίνουν μόνο για τα επαγγέλματα, που φαντάζεστε, όπως του γιατρού, του δικηγόρου, του μηχανικού και ούτω καθεξής και δεν μαθαίνουν για τα πράσινα επαγγέλματα, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη ναυτιλία, είναι ζήτημα. Άρα, μέσα ήδη από το Δημοτικό Σχολείο διοχετεύεται πλέον αυτή η πληροφορία» σημείωσε.

Σχετικά με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, που παρουσίασε προ λίγων ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι κινείται σε τρεις άξονες, με πρώτο τη μείωση της γραφειοκρατίας. «Σήμερα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για να κάνεις μία πρόσληψη, χρειάζονται τέσσερα έγγραφα. Πάνε τα τέσσερα, μένει ένα. Πιο απλά για όλους, για εργαζόμενους και εργοδότες». «Ο δεύτερος άξονας», όπως είπε η υπουργός Εργασίας, «έρχεται και ενισχύει σημαντικά τους εργαζόμενους», με διατάξεις όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η δυνατότητα για έναν εργαζόμενο γονέα να δουλεύει όλο τον χρόνο 4 ημέρες και την 5η να είναι με το παιδί του, η επέκταση της άδειας κυοφορίας και λοχείας και σε περιπτώσεις ασφάλισης σε πάνω από ένα Ταμείο και η κατοχύρωση του γονικού επιδόματος ως ακατάσχετου, αφορολόγητου και ανεκχώρητου. Ο τρίτος άξονας αφορά στην προστασία και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας», με την υπουργό να σημειώνει: «Πάμε λοιπόν και αυστηροποιούμε τις κυρώσεις και τι λέμε; Ότι η πράξη βίας, ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, τιμωρείται πολύ αυστηρά».

Στη συνέχεια η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες, με προσαύξηση 40% και διευκρίνισε ότι δύναται να εφαρμοστεί μόνο 37 ημέρες τον χρόνο, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ρητή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Μόνο με συμφωνία.
Παράλληλα, σχολίασε ότι είναι πιο φτηνό για τον εργοδότη να πάρει έναν δεύτερο εργαζόμενο και να τον αμείβει με μερική απασχόληση, παρά να πληρώνει συν 40% εκείνον που θα μένει για 13 ώρες κατ’ εξαίρεση.

Για τη μείωση των εισφορών σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, λέγοντας τα ακόλουθα: «Πριν από δύο μήνες, ζήτησα τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, για να δω πόσοι πληρώνουν εισφορές για υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες. Λιγότερο από 1%, συγκεκριμένα 0,9%. Ήτοι, δεν δήλωνε σχεδόν κανείς. Σκεφτήκαμε λοιπόν το εξής: να καταργήσουμε τις προσαυξήσεις σε υπερεργασία, υπερωρία, νυχτερινά και αργίες, για να ενθαρρύνουμε τη συμμόρφωση. Για παράδειγμα, δουλεύω σε ένα εστιατόριο, αμείβομαι με 6 ευρώ την ώρα στο οκτάωρό μου, αν δουλέψω Κυριακή τα 6 ευρώ γίνονται 10 ευρώ. Γιατί; Γιατί στερούμαι την Κυριακή μου και σωστά γίνονται 10 ευρώ και αυτό παραμένει σε ισχύ. Μέχρι πρότινος, οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνα εγώ, ο εργαζόμενος και ο εργοδότης για την εργασία την Κυριακή ήταν υπολογισμένες στην προσαυξημένη αμοιβή των 10. Τι αλλάξαμε, λοιπόν, πριν από δύο μήνες; Είπαμε εσύ θα παίρνεις 10, αλλά οι εισφορές που θα πληρώνεις θα είναι λιγότερες και εσύ ο εργαζόμενος και εσύ ο εργοδότης θα είναι στη βάση του 6», είπε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι αυτό συνεπάγεται περισσότερα χρήματα για τον εργαζόμενο, αλλά και για την επιχείρηση. Όπως διαπίστωσε, η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων επιβεβαιώθηκε, καθώς καταγράφεται αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση κατά 48%.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας διέψευσε τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ περί διάταξης που περιλαμβάνεται στο προωθούμενο νομοσχέδιο και προβλέπει απόλυση με sms.

«Διάβασα άρθρο του κ. Χρηστίδη σε κάποια εφημερίδα, που λέει “απόλυση με ένα sms”. Πού το είδε ο κ. Χρηστίδης αυτό; Εγώ τον προκαλώ να μου πει πού το είδε. Δεν υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο, μα πουθενά, τίποτα για την απόλυση. Υπάρχει για την πρόσληψη», αποσαφήνισε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-