Γερμανία: «Υπαρξιακός κίνδυνος» από τους δασμούς 30% λένε οι βιομήχανοι – Υπαναχώρηση Τραμπ προβλέπουν οι οικονομολόγοι

10 hours ago 5

 Για «υπαρξιακό κίνδυνο» μιλούν οι Γερμανοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μετά  την επιβολή επιπλέον δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα και ζητούν τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι από την πλευρά τους ελπίζουν σε υπαναχώρηση της Ουάσινγκτον.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε το μέτρο των δασμών 30% που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ως «προειδοποιητικό σήμα» για την βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Μια εμπορική σύγκρουση μεταξύ δύο τόσο στενά συνδεδεμένων οικονομικών περιοχών όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ζημιώσει την οικονομική ανάκαμψη, τις δυνάμεις καινοτομίας και τελικά την εμπιστοσύνη στην διεθνή συνεργασία», προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και τόνισε ότι «οι λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί την 1η Αυγούστου πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις», καθώς οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

«Σκληρή διαπραγμάτευση»

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) από την πλευρά του ζήτησε «σκληρή διαπραγμάτευση» από την ΕΕ και έκανε λόγο για διαπραγματευτική στρατηγική από την Ουάσινγκτον.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 30% αποτελεί «ένα καλά προετοιμασμένο μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής του αμερικανού προέδρου, από το οποίο όμως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί, αλλά να αναζητήσει με νηφαλιότητα μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ντιρκ Γιαντούρα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από την αγορά των ΗΠΑ.

«Μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τα κράτη της ASEAN και η ταχεία επικύρωση της Mercosur είναι απαραίτητες», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) ζήτησε συνολική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για όλους τους τομείς. «Οι εταιρείες μας χρειάζονται σαφείς και αξιόπιστες προοπτικές για εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τον μεγαλύτερο οικονομικό μας εταίρο. Μόνο μια ισχυρή συμφωνία μπορεί να αποκαταστήσει την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία. Αυτό πρέπει στη συνέχεια να ισχύει για όλους τους τομείς και να αποκλείει την τομεακή δράση», δήλωσε ο Φόλκερ Τράιερ, Διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι δασμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν την ύπαρξη πολλών εταιριών», ανέφερε η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μίλερ στο ARD, για να προσθέσει: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης. Το κόστος για τις εταιρίες μας ανέρχεται ήδη σε δισεκατομμύρια – και το ποσό αυξάνεται καθημερινά».

Στο μεταξύ οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρεάζονται ήδη σημαντικά και από τους δασμούς για αγαθά από το Μεξικό.

Η Γερμανική Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών (VDMA) εκτίμησε ότι δασμοί ύψους 30% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη πολλών επιχειρήσεων. «Πολλές εταιρίες θα μπορούσαν να επιβιώσουν με δασμούς 10%, αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά με το 30%», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μπέρτραμ Κάουλατ στο περιοδικό Politico και ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Ο Τραμπ είναι γνωστός…»

Οι οικονομολόγοι ωστόσο, βασιζόμενοι στην μέχρι τώρα εμπειρία, δεν αποκλείουν αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ. Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ Γενς Σούντεκουμ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις επανειλημμένες ισχυρές δηλώσεις του και στην συνέχεια για τις υπαναχωρήσεις του. Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», ενώ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ ανέφερε επίσης στην FAZ ότι θεωρεί πολύ υψηλή την πιθανότητα οπισθοχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν ωστόσο αυτό δεν συμβεί, προειδοποίησε, η γερμανική οικονομία θα πληγεί σοβαρά. «Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5-0,6 μονάδες λιγότερο το 2026», προέβλεψε, διευκρινίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, λόγω των προγραμματισμένων επιπλέον προγραμμάτων δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-