Οι δείκτες πετάνε, η λογική αποχωρεί, και οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν με τη φόρα του 2021 – χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Είναι μία νέα bull market ή η πρόγευση της επόμενης φούσκας;
Από τη νέα φρενίτιδα των μικρομετόχων στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι χρηματιστηριακές αγορές του 2025 ξετυλίγουν ένα σκηνικό όπου η λογική υποτάσσεται στη μόδα και η ανάλυση στο αίσθημα του FOMO (fear of missing out – φόβος να χάσεις το ράλι).
Η αθέατη λογική πίσω από το ράλι
«Η αγορά εκτινάχθηκε σήμερα το πρωί για λόγους που κανείς δεν καταλαβαίνει και κανείς δεν είχε προβλέψει». Το σχόλιο του Weekly Standard από το 1998 μοιάζει φτιαγμένο για το 2025.
Παρά τα καμπανάκια για ύφεση, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις υψηλές αποτιμήσεις, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 27% από τα χαμηλά του Απριλίου και βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Η πορεία θυμίζει τις διψήφιες αναλαμπές του 2008, λίγο πριν την κατάρρευση.
Ερμηνείες δεν λείπουν: «η αγορά σκαρφαλώνει στον τοίχο της ανησυχίας», «βρισκόμαστε σε φάση συσσώρευσης». Η ουσία είναι πως η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη παραμένει το βασίλειο της αυταπάτης. Όπως λένε και οι ίδιοι οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street: δεν υπάρχει πιο ανακριβής πρόβλεψη από αυτή για το επόμενο τρίμηνο.
Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις «σπάνε το κατεστημένο»
Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές κυνηγούν την τεχνητή νοημοσύνη σαν να είναι η μόνη οδός για υπεραπόδοση, μια απρόσμενη στροφή λαμβάνει χώρα στα μικρά και κυκλικά χαρτιά. Ο δείκτης Russell 2000 ενισχύεται κατά 3,5% μέσα στον Ιούλιο, ξεπερνώντας τον S&P 500 και τον Dow.
Η τεχνική εικόνα ενισχύεται από την εμφάνιση «χρυσής τομής» (golden cross) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο 2024 — ένδειξη εν δυνάμει ανοδικής τάσης. Ωστόσο, η βάση παραμένει εύθραυστη. Όπως τονίζει στο Market Watch η Nanette Abuhoff Jacobson της Hartford Funds, οι μικρές εταιρείες παραμένουν πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των δασμών και του επίμονου πληθωρισμού. Αν η Fed κόψει μόλις 1-2 φορές τα επιτόκια έως το τέλος του έτους, δεν αρκεί για ουσιαστική στήριξη.
Διπλή στροφή
Καθώς οι τεχνολογικές αποτιμήσεις πιάνουν ταβάνι, οι επενδυτές στρέφονται και προς κλάδους που εξαρτώνται από τον οικονομικό κύκλο, όπως τα βιομηχανικά και τα καταναλωτικά αγαθά. Ο τομέας των υλικών στον S&P 500 καταγράφει άνοδο 3,9% τον Ιούλιο, τα διακριτά καταναλωτικά +3,7% και τα βιομηχανικά +2,3%. Οι εταιρείες αυτές, αν και λιγότερο ασταθείς από τις small caps, επηρεάζονται άμεσα από την πορεία της οικονομίας.
Όμως, το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα φαίνεται να διατηρείται ισχυρό — τουλάχιστον για την ώρα.
Η επιστροφή των meme stocks: Flight to crap
Σε ένα σκηνικό έντονης ευφορίας, η επενδυτική όρεξη για ρίσκο ξεπερνά κάθε μέτρο. Τα φθηνά, υπερχρεωμένα χαρτιά επανέρχονται στο προσκήνιο: η Opendoor εκτοξεύεται πάνω από 300% μέσα σε λίγες ημέρες, η Kohl’s διπλασιάζεται σε χρόνο ρεκόρ. Στην επενδυτική αργκό του 2025, μιλάμε για «flight to crap» (πτήσης προς τα σκουπίδια) — όταν οι επενδυτές μετακινούνται συνειδητά προς τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, κυνηγώντας εύκολα κέρδη.
Το φαινόμενο θυμίζει έντονα το 2021, χωρίς όμως τα επιδόματα και τη νομισματική στήριξη της πανδημίας. Οι trader του Reddit και του X ποντάρουν με ελάχιστη πληροφόρηση, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο συνολικό τζίρο φτάνει το 20,5%. Η επισφαλής ισορροπία Ορισμένοι βλέπουν στη φετινή άνοδο τον αντίκτυπο του «TACO trade» — της πεποίθησης ότι ο Τραμπ θα υποχωρήσει τελικά στους δασμούς (Trump Always Chickens Out).
Αυτό εξηγεί και την αστραπιαία ανάκαμψη από τα χαμηλά του Απριλίου. Όμως, οι κίνδυνοι υποβόσκουν. Ο πληθωρισμός παραμένει «κολλημένος», τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, και οι ανισορροπίες στη Wall Street θυμίζουν επικίνδυνα προηγούμενες φούσκες. Όπως λέει ο Michael Arone της State Street: «Είναι σαν το 1998. Μια χρονιά με τρομακτικές διακυμάνσεις… που όμως κατέληξε εξαιρετική για τις αγορές. Ίσως το ίδιο συμβεί και φέτος. Είμαι σε ίσες δόσεις αισιόδοξος και ανήσυχος».