Και ξαφνικά οι εισηγμένες εταιρείες από τον κλάδο της ύδρευσης γίνονται ξανά… μόδα, βγαίνοντας από τη ναφθαλίνη των τελευταίων ετών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την κεντρική διαχείριση των υδάτων, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με κάθε λεπτομέρεια, έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στην αγορά.
Κι αυτό, εύλογα, ωφελεί κυρίως τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες φαίνεται ότι αποκτούν «πρωταγωνιστικό» ρόλο, βάζοντας ένα τέλος στην τετραετή περίοδο της χρηματιστηριακής απομόνωσης.
Σωκράτης Κόκκαλης: Ο αειθαλής… μετρ των deals
Οι μεγάλες επενδύσεις με διαδικασίες fast track, η απορρόφηση δεκάδων μικρότερων φορέων ύδρευσης, η οποία θα διευρύνει τον κύκλο εργασιών και το εύρος των δραστηριοτήτων, και η προσδοκία για επικείμενη αύξηση των τιμολογίων αποτελούν τον βασικό μοχλό των αισιόδοξων προοπτικών για την επόμενη ημέρα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον χρόνο, το εύρος και τις αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αλλαγή της τιμολόγησης του νερού.
Στα θετικά συγκαταλέγονται και τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη των δύο εισηγμένων, οι οποίες παρά τη μειωμένη κερδοφορία των προηγούμενων ετών, το αυξημένο λειτουργικό/ενεργειακό κόστος και τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες, συνεχίζουν να έχουν μηδενικό δανεισμό και ικανοποιητικό ισολογισμό.
Το ράλι στο ταμπλό της Αθήνας
Όλα τα παραπάνω δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η ΕΥΔΑΠ είδε τη μετοχή να εκτοξεύεται από τα 5,9 ευρώ στα 7,0 ευρώ (υψηλό 2 ετών), κάτι που μεταφράζεται σε μια αθροιστική άνοδο της τάξης του +17,6%, ανεβάζοντας άνω των 746 εκατ. ευρώ την αποτίμηση.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μετοχή της ΕΥΑΘ ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον +19,3%, φθάνοντας στα 3,94 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022. Κάπως έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη έχει αισίως βελτιωθεί στα 143 εκατ. ευρώ.
Όμως, το σχέδιο της κυβέρνησης δείχνει να ωφελεί κι άλλες εισηγμένες από παρακείμενους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Unibios, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των αφαλατώσεων. Έχοντας ως όχημα και το πρόσφατο deal με τη γαλλική Osmosun, η μετοχή έχει «πετάξει» στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, καθώς από τα 2,35 έχει αναρριχηθεί στα 2,94 ευρώ (+25,1%), αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία στα 50 εκατ. ευρώ.
Στους κερδισμένους εντάσσεται και η μετοχή της ΓΕΒΚΑ, η οποία ειδικεύεται στην προμήθεια υδραυλικού εξοπλισμού. Είναι ενδεικτικό ότι η άνοδος στο τελευταίο διήμερο υπολογίζεται σε +5,7%, με την τιμή να έχει ξεπεράσει το 1,8 ευρώ (υψηλό 5 μηνών) και την αποτίμηση να έχει διαμορφωθεί στα 44 εκατ. ευρώ.
Εισηγμένες: 15 blue chips που διατηρούν χαμηλό P/E
Η διήμερη μεταβολή των εισηγμένων που ευνοούνται από το σχέδιο για τη λειψυδρία
• Unibios +25,1%
• ΕΥΑΘ +19,3%
• ΕΥΔΑΠ +17,6%
• ΓΕΒΚΑ +5,7%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)